Halk arasında, uç uç böceği, olarak bilinen Uğur böceği Coccinellidae familyasında çok yaygın görülen uğur böceği türleri için tanımlanan genel bir addır. Coccinella septumpunctata, Coccinella quinquepunctata Adalia bipunctata uğur böceklerinin Türkiye’deki en yaygın olan türleridir. Uğur böceklerinin boyları yaklaşık 0,5 cm olup vücut yapıları yarım küre şeklindedir. Neredeyse tüm dünyada bulunan uğur böcekleri trips, beyazsinek ve yaprak bitleri ile beslenir. Kışın metabolizmalarını donduran uğur böcekleri yaz aylarıyla birlikte uyanır ve bulunduğu alana çok daha renkli bir görünüm kazandırmaktadır. Farklı groston ve biçimlere ayrılan Uğur böceği türleri bulunmaktadır.
Bunların arasında ensık görülen uğur böceği türleri;
- Yedi noktalı Uğur Böceği
- On Noktalı Uğur Böceği
- Yirmi İki Noktalı Uğur Böceği
- Asya Uğur Böceği
Yedi noktalı Uğur Böceği
Daha çok Avrupa, Almanya'da çok yaygın olarak görülen yedi noktalı uğur böceği, siyah noktalı kitinleşmiş kanat yapısı ve kırmızısı rengi ile ayırt edilir. Bu noktaların sayısı böceğin ömrünün bir belirtkesi olmamakla beraber türüne göre değişebilir.
On Noktalı Uğur Böceği
On noktalı uğur böceğinin üstünde yaklaşık olarak on nokta bulunur. Ayrıca bazılarının üzerinde daha az ya da hiç nokta da olmayabilir. On noktalı uğur böceği türleri ve renkleri açık kırmızıdan turuncuya koyu, kahverengiden siyaha kadar farklı renk özellikleri ne sahiptir.
Yirmi İki Noktalı Uğur Böceği
Yirmi iki noktalı uğur böceği üzerinde 22 noktası bulunmaktadır. Her kanatta tam olarak sarı renkte 11 – nokta vardır. Diğer uğur böceklerine göre yirmi iki noktalı uğur böceği türleri sadece yaprak bitleri ile değil, küf mantarları ile de beslenebilmektedir.
Asya Uğur Böceği
Olukça büyük keskin köşeli, noktalarla beraber yüksek kontrast orana sahip olan bir renkte olduğundan arlequin olarak da adlandırılır. Asya uğur böceğinin renk ve desen skalası diğer uğur böceği türlerine göre çok daha fazla ve geniştir. Bununla beraber, Asya uğur böceği yedi noktalı uğur böceğine göre çok daha fazla yaprak biti tüketmektedir. Dünya'nın en istilacı Uğur böceği türleri olarak bilinen Asya uğur böceği daha çok sulak alanlarda yaşarlar.