Helikopter böceği, yusufçuk olarak da bilinir. Yusufçuk adını, rengarenk kaftanı ile ve yüz güzelliği ile ünlü Yusuf peygamber ileri geldiği iddia edilir. Farklı isimler ile adlandırılırlar. Kız böceği, helikopte böceği isimleri bunlardan en bilinenleridir. Uzun, ince bacaklı küçük, metalik-yeşil böceklerdir. Helikopter böceği olarak da bilinen Yusufçuk, odonata takımına aittir. Kanatlarını dinlenme esnasında yanlara açık olarak tutan kızböceklerinden ayrı bir alt takım olarak sınıflandırılırlar. Birleşik büyük gözleri, saydam ve çok güçlü kanatları, birbirinden farklı ve göz alıcı renklerden oluşan böcek dünyasında uzun sayılan vücut ölçüleri ile tanınırlar. Vücutları çok kuvvetlidir. Ve genel formları hiçbir zaman tam olarak düz değildir. Hareketleri sürekli, kesintisizi, hızlı ve devamlıdır. Bağırsak solunumu yapan bir türdür. Özellikle durgun sularda, gölet ve göllerde görülürler. Ön kanatlarını helikopter gibi çırparak uçabilme yeteneklerinden dolayı bu ismi almıştır. Kendine özgü bir görünüme sahip olan helikopter böceğinin ilgi çekici bir görünümü de vardır.
Helikopter böcekleri dünya çapında bulunan böceklerdendir. Hatta bu böceklerin toplamda 300’den fazla türünün de olduğu bilinmektedir. Genellikle geceleri çiçek nektarı veya ağaç ve çalı özsuyu ile beslenmek için ortaya çıkarlar. Bu böceklerin hem uçuş kabiliyetleri hem de görüntüleri nedeniyle her zaman ilgi gördükleri de bilinmektedir. Helikopter böceklerinin larvaları ağaçlarda yaşarlar. Bununla birlikte bazen de yaz aylarında evlere girerek uçabilen yetişkinlere dönüşürler.
Helikopter Böceğinin Yaşam Döngüsü Nasıldır?
Helikopter Böceği'nin yaşam döngüsü diğer böceklerin çoğuna benzer bir özelliğe sahiptir. İlk önce yumurtalar yetişkinler tarafından bırakılır. Bunlar, yetişkinliğe geçmeden önce birkaç aşamada gelişen larvalara dönüşürler. Sonrasında yetişkinler çiftleşir ve bu döngüyü süresiz olarak sürdüren yeni nesil yetişkinlere yumurta bırakan yumurtalar bırakırlar.
Helikopter böceği, benzersiz bir uçma şekline sahip bir böcek türüdür. Böceğin adını, yukarı veya aşağı bile olsa her yöne uçabilmesinden alır. Helikopter böceğinin, uzun kıl benzeri pullarla kaplı iki çift kanadı vardır. Bu pullar, böceğin vücudunun her iki yanından çıkan bir çift küçük kancaya takılır. Böcek uçtuğunda, bu kancalar hava ceplerini yakalar ve havada kalmasına yardımcı olur.
Helikopter Böceğinin Özellikleri Nasıldır?
Helikopter böceği, dünyanın dört bir yanında her iklimde görülebilir. Genellikle bitkilerde veya yaprak bitleri ve akarlar gibi küçük böceklerle beslendikleri yaprakların altında bulunur. Helikopter böcekleri, sinekler gibi bir çift kanatları olmadığı için gerçek sinek değildir. Diğer böceklerin çoğu gibi iki çift kanatları vardır. Helikopter böceği, sineklerin yaptığı gibi uçmak için bir kanat seti ve süzülmek için başka bir kanat setine sahip olmak yerine, havada uçarken onu kaldırmak için iki kanadını da birlikte kullanır. Dinlenirken veya çiftleşirken kanatlarını tekrar ihtiyaç duyana kadar sırtlarının üzerine katlarlar.