Böcek ve Haşere kontrol spreyleriyle evinizi veya çalışma alanınızı haşere istilasından korumak için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Hali hazırda günümüz teknolojisi ile üretilen pestisitler başta tarım alanları olmak üzere zararlılara karşı yaygın olarak kullanılıyor.
Elbette pestisitler haşerelere karşı koruma amaçlı kullanılan bu kimyasallar üzerinde çok fazla endişe ve çekince vardır.
Ancak bu tip pestisitlerin böcek ve haşere öldüren zehirli ilaçlar kadar yan etkisi bulunmuyor. Pestisitler var olan bir sorundan ziyade önlem almak ile ilgilidir. Tarlalardaki konumuz evi veya çalışma alanımızı sarmış haşerelerden nasıl kurtulacağımız değildir. Zirai üretimde yer alan pestisit kullanımında ana amaç zararlılara tedbir olması amacıyla, haşere istilası olmaması için öncesinde alınacak tedbirdir.
Hem ziraat hem insanın yaşam alanlarında pek çok haşereden korunma ve kontrol yöntemleri bulunuyor. Ancak önlem ile istila arasında kullanılan kimyasallarda büyük farklılıklar var. Öncelikle haşere ve böcek öldürmede istila etmiş böcek ve haşere temizleme yöntemi, kullanılacak kimyasallar zararlının türüne bağlı oluyor. Zira kemirgen gibi zararlıların temizlenmesinde genelde mekanik kurulan tuzaklarda kullanılabiliyor. Bunun yanında zehirli ve katı yemlerde tercih edilebiliyor. Yani haşere kontrolünde sadece kimyasallara güvenilmeyebiliyor.
Ancak böcek gibi zararlı haşerelerle mücadelede büyük oranda kimyasal mücadele yöntemlerine güvenmekteyiz. Geniş alanlar söz konusu olduğunda ise biyolojik mücadele yöntemleri de kullanılabilmektedir.
Yine de insan yaşam alanlarında böceklerin yok edilmesi ve popülasyonlarının insan ve çevreye zarar vermeyecek sayılara indirilmesinde kullanılan yöntemler daha çok sprey, sıvı ilaçlar, jel tarzı sürülenler ve sis/duman şeklindeki ilaçlamalardır. Bu tarz ilaçlar ve ilaçlamalar zemine yapışarak, zararlının bölgeye gelmemesini ve gelmesi halinde zararlı ile bulaş halinde zararlıyı etkisiz hale getirmeyi sağlamaktadır.
Böcek Sprey İlaçlar ve Diğer Böcek İlaçlarında Zehirlenme Tehlikesi Var mı?
Sonuçta bir zehir kullanılıyorsa içeriği ve mekanizması akciğer solunumu yapan canlılara zararlı olmayan ilaçlar dahi olsa böcek öldürücü ve böcek kontrolü olarak kullanacağınız spreyleri kullanmadan önce yapılması gerekenler vardır. Öncelikle böcek ilaçlama söz konusu olduğunda bilinçsiz davranmamak gerekir. Koruma konusunda titiz davranıp işinin ehli, İzmir Arel Böcek İlaçlama, Fumigasyon ve Dezenfeksiyon firması gibi profesyonel ilaçlama firmalarını tercih etmelisiniz. Ancak her zaman bir böcek ilaçlama firmasının hizmetini kiralayamadığınız zamanlar olabilir. Kişisel yaptığınız böcek ilaçlamalarda her türlü tedbire rağmen ilaçlama sonunda zehirlenme belirtisi olursa ne yapmalısınız?
Öncelikle zehirlenme belirtilerini bilmelisiniz. Zehirlenme belirtileri çoğunlukla;
- Kusma
- İshal
- Terleme
- Solunum Güçlüğü
- Çarpıntı
- Kasların istemsiz kasılması
- Ciltte oluşan lezyonlar
- Alerjik reaksiyonlar olarak beliriyor.
Bu nedenle hatırlatma fayda var ki kimyasallarla yapılacak haşere ile mücadelede uzmanlarla beraber çalışmakta fayda vardır. Yetkin kimseler saha araştırması yaparak alınması gereken tedbirleri size tavsiye ediyor. Haşere istilasının önlenmesi için uzman teknisyen, ilaçlayacağı yerleri tespit ederek işe başlar.
Kişisel böcek ilaçlama, özellikle sprey türü ilaçlama yapıyorsanız;
Evde evcil hayvanınız varsa tedbir amaçlı güvenli alana götürmelisiniz.
Açıktaki yiyecekleri kapalı alana, dolaplara kaldırmanız gerekir.
İlaçlama yaparken gaza karşı etkili maske takmalı ve nitril eldivenler kullanmalısınız. İlaçlamadan sonra saha kullanılan ilaç türüne bağlı olarak insan kullanımına belli süre kapatılmalıdır.
Haşere İle Mücadelede İlaçlanacak Alanlarda Uyulacak Tedbirler;
Gerekli tedbirleri aldıktan sonra teknisyen ve elinizden geliyorsa kendiniz de ilaçlama işlemine başlayabilirsiniz. Gerek haşereyle mücadelede gerekse koruyucu tedbir amaçlı olsun bazı noksanları tamamlamalıyız. Özellikle verimli bir mücadele için şu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Koruyucu spreyi kullanacağımız alanlar;
- Kapı, Pencere gibi yerlerde bulunan boşluklar
- Duvarda veya başka yerde bulunan çatlaklar
- Kablo, boru gibi dışarıdan gelen aksam boşlukları
- Havalandırma da bulunan boşluklar
- Kapılarda bulunan boşluklar
- Cam çatlak ve kırıklarında bulunan boşluklar şeklinde sıralayabiliriz.
Haşere koruyucu sprey kullanımından sonra yemek yediğiniz ve gıda maddesinin bulunacağı yerleri silerek temizleyebilirsiniz. Ancak süpürgelik veya paspas gibi yerlerin temizliğini bir iki hafta ertelemelisiniz. Elbette ön temizliğin yapılacağı kısımlarda koruyucu spreyin kuruması beklenmelidir. Alacağınız bu tedbirle haşere sorunu oluşmadan önleyip tedbir alabilirsiniz.
Haşerelerden korunma tedbirinin verimli olması için bazı tedbirlerin alınmasında fayda var. Öncelikle belirtelim ki evde bulunan boşlukların tedbir olarak kapatılması uygun olur. Bunu harç, tel örgü, köpük veya alçı gibi malzemelerle yapabiliyorsunuz. Bununla beraber evin etrafında bulunan yaprak yığınları, moloz artıkları ve ağaç kütükleri gibi kaba malzemelerin bulunması doğru değildir. Zira böyle yerler kemirgen veya haşerelerin toplanacağı yerlerdir. Aynı zamanda bu çeşit kullanılmayan malzemelerden oluşacak toksin evcil hayvanlara da zarar verebiliyor.
Evcil Hayvanları Evden Çıkarmaya Gerek Var Mı?
Haşere koruma spreyleri ağır kimyasallar içermediği ve genellikle trake solunumu yapan böcek gibi canlılarda etkili olduğu için evcil hayvanları evden götürmenize gerek yoktur. Aynı şekilde o yerde ikamet eden veya çalışan kimselerin de evden ayrılıp dışarıda zaman geçirmesine gerek yoktur.
Ancak koruyucu spreyin sıkıldığı yerde kuruması için süre verilmelidir. Haşere koruma spreyleri kullanıldığında giyim eşyalarınızı, mobilyalarınızı da temizlemeye gerek yoktur. Az miktarda pestisit kalıntısı kalacaktır. Ancak bir iki hafta sonra tamamen temizlik yapmanızda sorun olmayacaktır. Yine de böcek ilaçlamasını koruyucu giysiler ile yapmaya çalışmalısınız. Tek kullanımlık giysiler en doğru tercih olacaktır.
Haşere koruyucu spreyin kullanımından sonra kalan atıkları çöp torbalarında toplayınız. Bununla beraber gıda maddelerinin bulunduğu yer veya yemek yenilen masalar tedbir amaçlı siliniyor. Temizlik sonrasında biriken ıslak kâğıt veya bezler olacaktır. Bunun artıklarında poşetlenerek evden uzaklaştırılması gerekiyor. Zira bazı haşereler ıslak ortama ihtiyaç duyacağı için onlara ortam oluşturuyor.
Bilmemiz gerekenler haşere ile mücadele zorlu bir süreçtir. Bireysel mücadele ise daha zorlu olabilir. Zira sizin dışınızda; bulunduğunuz yaşam alanından, apartman veya mahallenin durumu da önemlidir. Her durumda haşere belirtisi olduğunda öncelikli koruyucu tedbir başvurmalıyız. Uzmanlardan yaşam alanlarınızda böcek görülmeden önce destek ve hizmet alarak sağlıklı ve huzurlu yaşamaya gayret etmeliyiz. Unutmayınız ki haşereyle mücadele, haşere istilası olmadan alınacak tedbirlerden daha uzun ve masraflı olacaktır.