İzmir Arel Böcek İlaçlama, Fumigasyon ve Dezenfeksiyon Firması olarak her yıl binlerce konumda böcek ilaçlama uygulaması yapmaktayız. En sık soru aldığımız konular içinde kullandığımız böcek ilaçlama yöntemleri hakkında olan sorulardır. Bu çok anlaşılabilir. Müşterilerimiz ilk olarak haşere sorunundan kesin olarak kurtulmak isterken, ev halkının, evcil hayvan dostlarının sağlığından da endişe duyarlar. Kullanılan böcek ilaçlama yöntemlerinin sorunlarını kesin olarak çözmesini dilerken sevdiklerinin sağlıklarına da bir zarar gelsin istemezler.
Ancak evler ve sosyal yaşam alanlarında en büyük sorunlardan biri böceklerdir. Pek çok kişi, can sıkıcı görüntüler ve koloni halinde dolaşan böceklerle mücadele etmek durumunda kalır. Temel olarak böcek ilaçlama, evler, binalar ve daha geniş alanları kapsayan hijyen sağlama uygulamalarıdır. Sağlığı tehdit eden böcek, sinek ve diğer haşereler taşıdıkları patojenler ile insan hayatını olumsuz etkiler. Ve böcekler hakkında herkesin bildiği gerçek tarihin en büyük savaşçıları olduklarıdır. Bu yüzden kullanılan kimyasallar ve yöntemler her sene değişiklik göstermektedir. Ama temel olarak değişmeyen bir strateji ise alanda bulunan ve rahatsızlık veren böceği doğru tanımlama ve böcek ilaçlama yapılacak alanlara en uygun tetkik ve teşhisler yapılarak en uygun yöntem ve ilaç türünün kullanılmasıdır.
Gelin şimdi kullandığımız böcek ilaçlama yöntemlerimizi yakından inceleyelim;
Böcek İlaçlama Yöntemleri
Böceklerle mücadele, bireysel olarak etkisiz kalabilmektedir. Bu nedenle binalarda tavandan tabana denebilecek şekilde ilaçlanma işlemi gerekebilmektedir. Böcek ilaçlama yöntemleri arasında en çok kullanılan beş tür uygulama bulunmakta;
- Jel yem uygulama sistemi,
- Larvasit uygulama,
- Rezidüel İlaçlama,
- Termal Sıcak Sisleme(Fog) uygulaması,
- Ulv Cihazıylı Soğuk Sisleme Uygulamaları olarak bilinmektedir.
Ayrıca böcek ilaçlama yöntemlerinden biri de kemirgenlerle mücadeledir. Kemirgenlerle mücadelede beklenen sonuç alınabilmesi için, kemirgen İlaçlama da yapılabilmektedir. Böceklerle mücadelede kullanılan ilaçlar keskin kokulu ve kokusuz olarak üretilmektedir. Böcek türü ve kullanım alanına göre ilaçlama işlemi yapılmalıdır. Mutlaka deneyimli ve uzman kişiler tarafından gerekli sağlık önlemleri alınarak işlem yapılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılabilir onayı alamayan böcek ilaçları kullanılmamalıdır. Böcek ilaçları yüzeysel yapıldığında beklenen sonuç alınamaya bilmektedir. Böcek ilaçlama yöntemleri ve uygulama türleri
Jel Yem Uygulama
Yirmi yılı aşkın süredir kullanılan ve yapışkan tablet olarak bilinen jel yemler Ulv cihazlarıyla kullanılmaktadır. Sıvılaştırılarak dumanlama tekniğiyle kullanılan sistem tüm haşerelerde etkili bir yöntemdir. İlaçlama yanında ortam temizliği sağlık güvenliği bakımından çok önemlidir. Jel tabletler ayrıca böcek yuvalarında bölgesel olarak kullanılarak uzun süreli güvenlik sağlamaktadır.
Larvasit İlaçlama Uygulaması
Böceklerle mücadele edebilmek için kullanılan ilaç türlerinden biri de Larvasit ilaç uygulamadır. Uygulama sonrasında hızla böceklerin uzaklaştığı gözlemlenmektedir. Larvasit uygulama yöntemi, henüz oluşmadan böceklerin kökünü kurutmak amacıyla yapılmaktadır. Kimyasal bir ilaç türü olan Larvasit ilaçlar, haşerelerin üreme alanlarında kullanılmaktadır. Sivrisinek ve karasinek kurtçuklarını öldürerek üremesine izin vermemektedir.
Rezidüzel İlaçlama Yöntemi
Kalıcı ve güvenli bir sistem olan rezidüel ilaçlama tekniği suyla seyreltilerek yapılmaktadır. Rezidüel solüsyon olarak bilinen atomizer- pülveriatör kimyasal bir üründür. Uygulama, basınç yardımıyla böceklerin aktif olarak görüldüğü alanlara yapılmaktadır. Etkili ve güvenli bir kimyasal olan ilaçlar Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından onaylanmayan ilaçlar kullanılmamalıdır. Belirli oranlarda su ve ilaç karışımı basınç desteğiyle uygulanarak, güvenle uygulama alanını böceklerden kurtarmaktadır.
Termal Sıcak Sisleme
Böceklerle mücadelede başarılı sonuç alınabilen termal sıcak sisleme (fog) sistemi, makine desteğiyle yapılmaktadır. Mazot ve kerosen karşımı ilaçlar makineye konularak ısı enerjisiyle sis bulutu şeklinde uygulanmaktadır. Hacim ilaçlaması olarak bilinen termal sıcak (Fog) sisleme yöntemi %100 ‘ e yakın başarı kazandırmaktadır. Isı yardımıyla püskürtülen sis bulutu damlacıklar halinde alana düşerek haşerelerle mücadele etmektedir. Uygulama alanı 4-6 kilometreyi bulabilmekte olup sakin havalar seçilmelidir. Rüzgarlı havalarda uygulama başarısız olabilmektedir. Saha koşullarına göre yapılacak Termalfog tekniği hacim ilaçlaması olarak da bilinmektedir.
Ulv Soğuk Sisleme
Böceklerle mücadele yöntemlerinden biri de Ulv soğuk sisleme yöntemidir. Ulv soğuk sisleme tekniği, sıvı durumdaki ilacın basınçlı makineyle yapılan dumanlama sistemidir. Yüksek etkili bir yöntem olan soğuk sisleme tekniği mutlaka uzman kişilerce yapılmalıdır. Uygulama tekniği teşhis ve tespit sonrasında yapılarak beklenen sonuç alınabilmektedir. Ulv soğuk sisleme işlemi böceklerle mücadelenin en kolay ve güvenli şeklidir. Profesyonel ekip tarafından yapılacak tetkik sonrasında hangi yöntemle hangi ilacın kullanılacağına karar verilmelidir.
Kemirgen İlaçlama Yöntemi
Kemirgenlerle mücadele pek çok şekilde yapılabilmektedir. Likit ilaçlar, yakalama kafesleri ve yem istasyonları şeklinde yapılabilmektedir. Kemirgenler tek tek görülebileceği gibi koloni halinde de görülebilmektedir. Bu da canlı türü ve mücadele şekline göre planlanabilmektedir. Kemirgenler çok dar alanlardan dahi yaşam alanlarına erişerek hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Kemirgen ilaçları da kontrollü kullanılmalı, kesinlikle istenmeyen sağlık tehdidi oluşturmamalıdır. Kemirgenlerin 2 bini aşkın türü olduğu bilinmektedir. Bunların tehdit ettiği alanlar da farklıdır. Kemirgenler, insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir. Bu nedenle bulunduğu yer, tür ve gereken ilaçlama yöntemi doğru planlanarak uygulanmalıdır.