Arılar, dünya ekolojisinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için mutlak olarak yaşamaya devam etmesi gereken canlılardır. Çünkü arılar sadece bal yapma görevine sahip değil bütün çiçeklerin tozlaşması, üremesi ve bitki hayatının devam etmesi için önemlidir. Bu bağlamda da evlerde veya işletmelerde arı bir haşere olarak görülerek uzaklaştırılmak istense de arı ilaçlama çalışmaları onları öldürmeyi değil sadece yapıya girmesini engellemeyi amaçlar.
Arı ilaçlama veya yaban arısı ile mücadele çalışmalarında kullanılan ilaçlar özel incelemelerden geçirilerek hazırlanan ve bakanlık tarafından onay verilen ilaçlardır. Bu ilaçlar sayesinde arı ile mücadele gerçekleştirilirken, amaç arı, yaban arısı veya eşek arısının yuvasına müdahale edilerek, onları evinizden uzaklaştırmak ve en büyük sıkıntı olan arı sokması acısını yaşamanızı engellemektir. Çünkü arı sokması, hem acılı bir durum hem de birçok kişi için alerjik reaksiyonlar oluşturabilen bir problemdir.
Arı İlaçlama Nasıl Etki Eder?
Arı ilaçlama çalışması yapılırken, bahsedildiği şekilde uzaklaştırma ve öldürmeye neden olmadan engelleme hedefi yer alır. Doğal hayatın en önemli parçası olan arılar, yaban arıları ve eşek arıları gibi canlıları doğadan uzaklaştırmak mümkün olmayacağı için özellikle doğaya yakın konut ve işletmelerde bu önlemlerin alınması gerekir. Önlemler kapsamında yaban arısı ilaçlama veya eşek arısı ile mücadele gibi yöntemler için benzer sistemler ve benzer ilaçlar kullanılır.
Arıcılıkta da bilindiği üzere arılara dikkatli ve hassas bir şekilde yaklaşmak ve onlara zarar vermeden gerekli ilaçları uygulamak önemlidir. Örnek olarak bahçeli yapılarda eşek arısı ilaçlama ihtiyacı duyulabilir. Çünkü bu tip yapılarda arılar tavan arası, bodrum veya depo gibi bölümlere yuva kurma ihtiyacı gösterir. Siz hiç fark etmeden kurulan bu yuva içerisinde kısa sürede yüzlerce arı birikirken, arı sokması, vızıltı ve koku gibi problemler ortaya çıkabilir. İlaçlama arıların bu yuvayı terk etmesi için istemedikleri bir koku ortaya çıkarırken, ölmelerinden ziyade uzaklaşmalarını sağlar.
Arı İlaçlama Ne Zaman Yapılır?
Bilindiği üzere arıların beslenmesi için çiçeklerin bollaşması ve havaların ısınması gerekir. Bu nedenle yaban arısı ilaçlama veya bal arıları için yapılan ilaçlama çalışmaları da ilkbaharın başlamasıyla yani çiçekler çoğaldıkça yapılmalıdır. Kentsel yapılaşma içerisinde arılarla karşılaşma ihtimali düşük olduğu için daha çok yazlık evler, bağ evleri veya ormanlara yakın konutlarda bu problem görülebilir.
Barınma amaçlı buldukları noktalarda oluşturdukları bal peteği ile kendi yuvalarını kurmaya başlayan arılar camların arasından, çatlaklardan, açık kapılardan evinize dolmaya başlayabilir. Sofranızdaki her gıdadan beslenmek isteyecek ve evinizdeki çiçeklerden faydalanmak isteyecek arılar ile mücadele için yaban arısı ilaçlama veya diğer türler ile mücadele en profesyonel şekilde firmamız tarafından yaz mevsiminde uygulanabilir.